Instalatii

instaltii1

AVANTAJELE INCALZIRII IN PARDOSEALA

Din punct de vedere termic, o astfel de modalitate de incalzire ofera cele mai bune solutii din punct de vedere practic. Caldura degajata de instalatie se va raspandi in mod uniform in locuinta, fluxurile termice nefiind posibile in astfel de cazuri. Totodata, instalatia de incalzire prin pardoseala permite incalzirea in mod diferit in fiecare incapere a locuintei, in functie de dorintele locatarilor.

Atunci cand avem in vedere montarea in locuinta a unei astfel de instalatii trebuie sa cunoastem faptul ca aceasta ne permite o dubla alegere: fie se asigura incalzirea cu apa calda, fie cu ajutorul curentului electric.

Chiar daca la noi in tara o astfel de inovatie pare una suficient de noua si de sofisticata, in realitate astfel de instalatii au fost des folosite inca din antichitate in Egipt, Roma sau China.

Daca montam o astfel de instalatie beneficiem, pe langa un aspect mai elegant conferit interiorului locuintei si de o temperatura constanta pana si in locurile greu accesibile celorlalte surse de caldura (balcoane sau terase descoperite). Asadar, in aceste locuri vechile probleme legate de aparitia igrasiei sau mucegaiului ca urmare a unui condens sporit vor disparea in totalitate. Potrivit acestei tehnici, in cazul in care in incapere se va crea o sursa de abur sau umiditate, instalatia din pardoseala se va supraincalzi pentru a determina uscarea peretilor si pardoselei.

Un avantaj in plus al acestui tip de incalzire consta in diminuarea costurilor lunare cu peste 25% comparativ cu vechile surse de caldura prin radiatoare.

La realizarea unui astfel de sistem de incalzire se va avea in vedere:

– Pardoseala sau suprafata radianta in care se vor monta tevile din polietilena ce vor permite incalzirea acesteia;

– Alimentarea si controlul ce vor cuprinde o serie de senzori, robineti si pompe de caldura;

– Sursa de caldura ce poate fi atat electrica, cat si pe combustibil lichid sau gazos.

La montare se va tine cont de realizarea unei izolari termice destul de bune sub pardoseala in asa fel incat caldura sa poata fi directionata de jos in sus si nu invers.

Potrivit cercetarilor, temperatura de la nivelul pardoselei nu va trebui sa depaseasca 29 grade Celsius, depasirea unei astfel de temperaturi creand o stare de disconfort pentru cei ce locuiesc in spatiu.

Ca regula generala, proiectul locuintei va trebui sa includa inca de la inceput un astfel de sistem de incalzire. Izolarea termica a fundatiei constructiei, dar si a peretilor va fi necesara pentru a se elimina orice sursa de condens sau igrasie.

 instaltii2 instaltii3 instaltii4